Cursus Emotionele ontwikkeling in relatie tot probleemgedrag

Een concept in ontwikkeling en onder kritiek (ST17.010)

 

Het concept ‘emotionele ontwikkeling’ is in de Nederlandse gehandicaptenzorg ingeburgerd. Het gedachtegoed van zowel Heijkoop als Došen is hier zeer bekend. Het concept is een ‘vaste waarde’ geworden als het gaat om het begrijpen van ernstig probleemgedrag. Dit najaar bieden wij deze driedaagse cursus aan.

 

Echter, de tijd staat niet stil! Bovengenoemde experts hebben hun ideeën verder ontwikkeld. En andere deskundigen zijn op de schouders van deze meesters geklommen, hebben hun gedachtegoed uitgebouwd, geoperationaliseerd en hebben er hun eigen ervaring mee opgedaan. 

 

Nieuwe ontwikkelingen

Het CCE biedt u graag de gelegenheid om van deze ontwikkelingen kennis te nemen. Docenten Filip Morisse en Gerrit Vignero zijn zowel praktisch als theoretisch uiterst actief, hetgeen blijkt uit hun recente publicaties. Het gegeven dat deze docenten uit België komen, geeft deze cursus absoluut meerwaarde.

 

Het gedachtegoed van Timmers-Huijgens kan enerzijds gezien worden als een erkenning van het belang van het emotionele ontwikkelingsconcept. Anderzijds representeert het een andere oriëntatie. Bianca Vugts is een vertegenwoordiger van de doorontwikkeling van deze oriëntatie. Ook zij is zowel praktisch als theoretisch actief en publiceert over dit onderwerp.   

 

Kritieken

Echter, het concept ‘emotionele ontwikkeling’ en de praktische aanwending daarvan als het om ernstig probleemgedrag in de gehandicaptenzorg gaat, wordt alweer enige tijd onder kritiek gesteld. Ook daaraan wil het CCE niet voorbijgaan. Wij hebben Lex Wijnroks gevraagd kritische kanttekeningen bij het concept te plaatsen en zijn alternatief in de vorm van het stressmodel in theoretisch én in praktisch opzicht toe te lichten. 

 

Kortom, met deze cursus bieden wij u de gelegenheid om kennis te nemen van ontwikkelingen met betrekking tot een bekend concept in relatie tot probleemgedrag, van de kritiek daarop en van het geboden alternatief.  

 

Lees het Programma op hoofdlijnen met meer informatie over de docenten. 

 

Voor wie?

Orthopedagogen, psychologen, artsen (AVG) en psychiaters die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg en belangstelling hebben voor en/of ervaring hebben met probleemgedrag. 

 

Data

De cursus bestaat uit drie dagen:

  • Dag 1: donderdag 5 oktober 2017
  • Dag 2: dinsdag 31 oktober 2017
  • Dag 3: dinsdag 21 november 2017

 

Locatie

Buitensporig, Stationsplein 1, 4001 CP Tiel.

 

 

Studiebelasting

Per lesdag moet u rekenen op ongeveer 2 uur zelfstudie (voorbereiding en verwerking).

 

Aanmelden

Deze cursus bieden wij in het najaar van 2017 opnieuw aan. Zodra de data bekend zijn kunt u zich inschrijven. U kunt zich wel alvast vrijblijvend aanmelden als belangstellende, met dit formulier. U krijgt dan bericht zodra de data vastgesteld zijn. Deze cursus bieden we ook in company aan.

Lees ook de aanmeldingsvoorwaarden

 

Contact

Neem voor vragen (ook voor incompany-mogelijkheden) contact op met Inge Anthonijsz (088 - 44 66 186).

 

Accreditatie

Voor al onze scholingsactiviteiten vragen wij accreditatie aan.

 

Het CCE is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en vrijgesteld van BTW voor scholingsactiviteiten.

 

Zie ook het Klachtenreglement Opleidingen en Cursussen.