In het bos wandelen in plaats van in de separeer

EikenhofGood Practice Zorgboerderij De Eikenhof van Trajectum

De cliënten van De Eikenhof zijn licht verstandelijk gehandicapt met psychiatrische kenmerken. Sommigen van hen zijn risicovol en hebben TBS. De Eikenhof is onderdeel van Trajectum en biedt als enige van deze organisatie zowel wonen als dagbesteding. Het zijn veelal cliënten die op andere plaatsen vastlopen die uiteindelijk in De Eikenhof een plek vinden. Eenmaal op de boerderij begint het team telkens om de cliënt de motiveren en te stabiliseren: vertrouwd maken met de nieuwe omgeving. Cliënten zijn de hulpverlening vaak zat. Toch is het in het begin vaak wel even wennen dat een zieke koe voor gaat. Boerennuchterheid staat voorop. Een ander mooi voorbeeld: een cliënt die vanwege zijn agressie heel vaak gesepareerd werd op andere locaties, werd op De Eikenhof na een ontsporing juist op de tractor gezet om uit te razen. ‘Dat werkte bijzonder goed, het gaf hem op meerdere manieren vertrouwen. Als je ergens schade mee aan kan richten is het wel met een tractor. Wij vertrouwden het hem toe. Bovendien kunnen lang niet alle bewoners leren tractor rijden; hij verdiende zo tegelijk het respect van zijn medebewoners. We wisten dat dit ook wel eens verkeerd zou kunnen gaan.’

 

Benaderen als ‘prinses’

Groepstherapeut Maykel en groepsleider Gerben vertellen over bewoner Froukje (58) die 3 jaar terug uit huis is gehaald wegens overlast in de buurt. Zij heeft geen zelfinzicht en wil geen behandeling, en komt in aanmerking voor meerzorg. Na een jaar op de crisis/behandelafdeling was men nog niets verder gekomen dan ‘mevrouw stelt zich niet behandelbaar op’. Ze mocht naar De Eikenhof en wilde daar ook graag komen wonen. Gerben vond haar een ‘prinses’ en besloot haar zo ook te benaderen. Dus geen groep, geen dagprogramma, geen persoonlijk begeleider. Ook niet inzoomen op het probleemgedrag en geen medicatie. ‘Ze mocht wat ze wilde, en ze moest niets. Heel langzaam ging ze zich ontwikkelen door de andere context en benadering. Het probleemgedrag verdween.

 

Veel aanloop

Cliënten Martijn en Jan wonen en werken op De Eikenhof. Zij vertellen met trots over hun boerderij. Ze leren er veel boerenvaardigheden, zoals koeien scheren, die ze vervolgens ook bij andere boerderijen in de praktijk brengen, op stage. En omdat de boerderij aan een fietsroute in het Drents-Friese Wold ligt, is er met name in de vakanties enorm veel aanloop. ‘We willen graag bezoekers op het erf, we leiden ze graag rond. Dat zijn sociale vaardigheden in het echt!’ Sebraine Meijerink, manager van de zorgboerderij, vertelt wat meer, bijvoorbeeld over het jaarlijkse evenement ‘Paard en Erfgoed’ dat inmiddels 6.000 bezoekers trekt en landelijke media-aandacht krijgt. ‘We stijgen dan allemaal boven ons zelf uit. Het is best lastig zo’n groot evenement aangezien we ook een TBS-instelling zijn.’ Martijn en Jan onderbreken haar regelmatig om nog wat onmisbare aanvullingen te geven. Ze zijn ware ambassadeurs van De Eikenhof. Jan geeft ons bij vertrek allemaal een hand en drukt ons op het hart om zeker langs te komen. Als we nog niet overtuigd zijn: bij Sebraine kunnen we kortingsbonnen halen voor ‘Paard en Erfgoed’.  De Eikenhof-sfeer is meegenomen naar deze dag: hier werken cliënten en personeel samen. Samen vormen zij De Eikenhof. Ja, dit is vast een mooie plek om te wonen.Deze Good Practice is tot stand gekomen met medewerking van Sebraine Meijerink, Maykel Ottens, Gerben Bosgraaf, Caroline Sijbrandi, Martijn, Jan, Michel en Sandra Meester van Zorgboerderij De Eikenhof van Trajectum. 

Terug naar Highlights Kijken in de context