Onbegrepen gedrag

Klaartje Klaver-5923

Veldberichten van Klaartje Klaver

“Ik stap als de rust zelve binnen. En dan merk ik al gelijk de spanning bij Sam*. Of ze er nou niet mee om kan gaan dat ik er ben, dat ze het leuk vindt of dat ze het nou juist niet leuk vindt, dat weet je niet. Maar je merkt dat Sam niet meer te hanteren wordt. Slaan op haar hoofd en moeilijk doen. Meer dan anders.”

 

Rob vertelt over de bezoeken aan zijn inmiddels volwassen dochter die in een zorginstelling woont. Telkens als hij binnenkomt, gaat zijn dochter hard(er) tegen haar hoofd slaan.

 

“Die begeleidster die ziet dat ook en die denkt: o jee pa is er en dat moet allemaal onder controle blijven, dus die gaat… ja eigenlijk geeft dat meisje op dat moment alles wat ze heeft, soms zie je de druppels op haar hoofd staan om Sam onder controle te houden. En dat geeft mij weer een vervelend gevoel en dan zit je in een impasse. Sam overspannen, die verzorgster overspannen en ik overspannen. En dan zit je daar met drie mensen in een situatie, als je niet uitkijkt dan ontploft die daar.”

 

Willen begrijpen

Ik moet denken aan mijn zoontje, nog geen jaar oud. Elke keer als ik hem kwam ophalen van het kinderdagverblijf, begon hij te huilen zodra hij me zag. Terwijl er daarvóór niks aan de hand was, zeiden de leidsters. Ik vond het naar en verwarrend. Was hij niet blij om me te zien? De leidsters legden me uit dat het iets is wat meer baby’s doen rond die leeftijd. Zodra ze hun moeder zien, komen de emoties. Het hoort bij het hechtingsproces. Dat hielp. Mijn nare gevoel nam af, ik voelde me niet meer afgewezen door mijn zoon en ik ging het huilen als “normaal” begrijpen.

 

Onbegrepen

Hoe zou het zijn als dat niet kan? Als het niet lukt, al jarenlang en met hulp van velen niet, om te snappen waarom iemand iets doet? Waarom iemand, zoals Sam, zichzelf pijn doet? Hoe moeten we het verdragen als er niets wordt gevonden om dergelijk gedrag te voorkomen anders dan iemand vastbinden, afzonderen en/of medicatie toedienen? Hoe kunnen we de verstrekkende gevolgen van onbegrepen gedrag tot ons door laten dringen zonder op de vlucht te slaan?

 

* de naam is gefingeerd.

 

14 september 2017

 

Klaartje is projectleider expertisemanagement bij het CCE en doet onderzoek naar goede zorg voor mensen met gedrag dat als probleem wordt ervaren.

 

Over de rubriek Veldberichten

Kleine verhalen over zorgpraktijken zijn van grote waarde. Ik hoop eraan bij te dragen die verhalen in leven te houden binnen het Centrum voor Consultatie en Expertise. We doen onderzoek naar situaties waarin het gedrag van cliënten als probleem wordt ervaren. Alles wat daaruit doorgaans wordt vastgelegd tijdens consultaties, zijn dossierrapportages en verslagen die niet met de buitenwereld gedeeld kunnen worden. Via kwalitatief onderzoek proberen we de geleefde ervaringen in beeld te brengen. De ‘probleemgevallen’ worden cliënten en betrokkenen met een gezicht. Natuurlijk zonder hun privacy te schenden. Geïnspireerd door de veldnotities van Gustaaf Bos in Markant, deel ik hier zo nu en dan enkele reflecties.

 

Klaartje Klaver

 

 

Lees ook:

Professionele vader (29 oktober 2018)

Gesprekken op niveau (15 januari 2018)

Opgesloten (3 augustus 2017)

Duidelijkheid (27 juni 2017)