Boeiende werkbijeenkomst over systemisch denken

Systeem DenkenOnlangs organiseerde het CCE werkbijeenkomsten voor deskundigen (consulenten en casemanagers) over systemisch denken. De opkomst was groot. Voor veel deskundigen was het een goede aanleiding om met elkaar te reflecteren op de consultatiepraktijk.

CCE-consulent Marijke Spanjersberg was spreker tijdens deze werkbijeenkomsten in Gouda, Veldhoven en Zwolle. Zij kijkt met een specifieke systeembril naar complexe vastgelopen situaties. Soms helpt het niet meer om inhoudelijke expertise toe te voegen. Verstoorde relaties voeren dan bijvoorbeeld de boventoon. Door een andere impuls van buitenaf kan beweging in een vastgelopen systeem gebracht worden.


De werkbijeenkomsten zijn een opmaat naar CCE-leergemeenschappen. De idee is om groepen van CCE deskundigen te vormen die regelmatig bij elkaar komen en met elkaar kennis en ervaringen delen. De bedoeling van deze leergemeenschappen is om gezamenlijk verdere expertise rond probleemgedrag te ontwikkelen. Consulenten en casemanagers van het CCE vormen immers een buitengewoon interdisciplinair denk- en werkkader.

We denken dat leergemeenschappen goed kunnen aansluiten bij de behoefte van deskundigen om hun expertise te verbreden. Samen kan de CCE-expertise op een hoger plan gebracht worden. Een projectgroep binnen het CCE buigt zich over ideeën voor andere leergemeenschappen.


Naar overzicht