Carmen van Bussel over Kennismodule Stemmingsstoornissen

'Als je alleen kijkt naar het gedrag, kom je er niet. Je moet het levensverhaal en het erfelijke stuk ook meenemen. De hypothese "is er sprake van stemmingsstoornissen?" moet je altijd meenemen in je afwegingen op zoek naar de oorzaak van probleemgedrag', stelt Carmen van Bussel. Als orthopedagoog/gz-psycholoog en CCE-consulent was zij betrokken bij het maken van de Kennismodule Stemmingsstoornissen bij mensen met een ernstige verstandelijke beperking.


In de praktijk blijkt vaak dat zorgprofessionals er niet bij stil staan dat mensen met een ernstige verstandelijke beperking ook een depressie of bipolaire stoornissen kunnen hebben.

 

'Het vraagt veel van een team om iemand met een stemmingsstoornis te begeleiden. Wanneer je cliënt steeds geen zin heeft en geïrriteerd of zelfs agressief reageert, loop je het risico dat de omgeving ook ontmoedigd raakt: "hij heeft er toch geen zin in, laat maar". Terwijl het juist zo goed en belangrijk is om wél op te staan en wél wat te gaan doen, hoe moeilijk dat ook is. Voor gedragskundigen en begeleiders is het daarom heel belangrijk om te weten wat er waarschijnlijk met de cliënt aan de hand is en wat dat met hem doet.'

 

 

 


Naar overzicht