Een dag vol Waardigheid & Trots

DSC_0229xOp dinsdag 11 december was De Marienhof het decor voor de landelijke dag die we organiseerden in het teken van Waardigheid & Trots. Twaalf organisaties uit het hele land presenteerden hun succeservaringen in het omgaan met probleemgedrag. Een dag vol inspirerende good practices!

 

CCE-bestuurder Rieneke de Wit heet iedereen welkom en geeft het woord aan Brigitte Verhage van het ministerie van VWS: “beslist geen stoffige ambtenaar!” Brigitte houdt zich al een aantal jaren bezig met de ontwikkeling van de verpleeghuiszorg en natuurlijk het programma Waardigheid & Trots. Hoe kun je er nu voor zorgen dat een zorgsector zich verder verdiept en ontwikkelt?

DSC_0228xTer plekke kiezen welke workshop je wilt volgen

 

Brigitte vertelt hoe je kan leren door bij anderen een kijkje in de keuken te nemen. “En daarin moet je zo breed mogelijk denken! Je kunt natuurlijk bij een ander verpleeghuis gaan kijken hoe zij het contact met ‘lastige’ familieleden aanpakken. Maar je zou ook eens kunnen kijken bij de klantenservice van een telecombedrijf. Denk goed na over wat je leerbehoefte is en waar je hier meer over kan vinden.”

 

DSC_0236x

 

Kijk op de praktijk

Brigitte noemt de activiteiten van het CCE in het kader van Waardigheid & Trots: Kijk op de praktijkbijeenkomsten waarin een team de geleerde lessen uit een consultatie deelt met de rest van de organisatie.

 

DSC_0245x

 

De Kijk op de praktijkbijeenkomsten werden al snel aangevuld met andere activiteiten: coaching om het team een stap verder te brengen. Kijken naar gedrag: e-learning modules waarin telkens een ander aspect van dementie en probleemgedrag wordt belicht. En tenslotte Team up, een combinatie van e-learning en coaching. De manier waarop een organisatie leert, kan namelijk zeer uiteenlopend zijn. En net zo uiteenlopend moesten dus ook de werkvormen zijn.

 

Signaalgedrag

De tweede plenaire spreker is CCE-consulent Geert Bettinger. Hij weet “anders kijken naar probleemgedrag” echt lading te geven door termen en interpretaties om te draaien. “Gaan we het vandaag hebben over probleemgedrag? Dan zou de zaal eigenlijk vol bewoners  moeten zitten. Want wie vertoont nu eigenlijk probleemgedrag?” Geert hecht aan de term ‘signaalgedrag’. Want waar het om gaat, is de onderliggende betekenis van het gedrag te achterhalen.

 DSC_0232x

 

De Good Practices

Iedere organisatie had een eigen sfeervolle ruimte in het mooie voormalige klooster. En ieder liet op zijn eigen manier zien wat ze hadden geleerd. Bijvoorbeeld hoe een andere inrichting van de organisatie geholpen had om beter om te gaan met probleemgedrag. Of hoe een bepaalde methodiek handvatten had geboden.

 

Wat deze good practices wel gemeenschappelijk hadden? De grote energie en inspiratie die de zorgprofessionals uitstraalden! De zorgorganisaties die zich presenteerden waren Maria-Oord, Envida, Patyna, Cicero, ZINNzorg, De Wever, Woonzorggroep Samen, Joriszorg, Thebe, Vreedonk, Coloriet en Amaliazorg.

 

En omdat deze dag niet genoeg plek bood voor de grote belangstelling, bieden we in de eerste helft van 2019  opnieuw een landelijke dag aan. Hou de site in de gaten voor de datum. Mensen die zich eerder dit jaar inschreven, maar geen plek kregen, ontvangen sowieso bericht.

 


Naar overzicht