Middagsymposia 2019: Probleemgedrag, om wie draait het eigenlijk?

Middagsymposia Ouderenzorg 2019In november vinden er weer op verschillende dagen en locaties middagsymposia plaats voor verzorgenden in de VVT. Dit keer is het thema: 'Probleemgedrag, om wie draait het eigenlijk?'. Deskundigen uit de praktijk gaan dieper in op de achtergronden en oorzaken van probleemgedrag en hoe je ermee om kunt gaan. Kies uit zes workshops vol met kennis, die je direct in je dagelijkse praktijk kunt toepassen.

Lees meer over de workshops en Klik hier om je meteen aan te melden. 

Data en locaties

  • 5 november in Roermond
  • 28 november in Sneek.

 

Het programma is overal gelijk. Kies dus de locatie die voor jou het handigst is. Je bent van harte welkom vanaf 12:30. We starten om 13.00 uur! 

De kosten bedragen 95 euro per persoon. 

 

PROGRAMMA:

 

Plenaire presentatie ‘Respectvolle en methodische begeleiding  van mensen met probleemgedrag’

Door: Chantal Urlings (GZ-psycholoog, neuropsycholoog en CCE consulent)

Om iemand die problematisch gedrag vertoont beter te begrijpen en op een passende manier te kunnen begeleiden is het belangrijk om dit gedrag als signaal te zien. Chantal Urlings neemt jou, als deelnemer aan het middagsymposium, mee in een methodiek die je in staat stelt om methodisch te onderzoeken wat het probleemgedrag veroorzaakt en in stand houdt. De ‘Methode Urlings’ focust op het belang van geriatrische kennis, acceptatie van eigenheid, levensverhaal, behoeften, beleving en wensen, bij het verbeteren van de kwaliteit van leven van ouderen en mensen met dementie. 

 

Uit de onderstaande workshops kan uit gekozen worden, in het aanmeldformulier geef je een keuze aan. 

 

Workshop ‘Probleemgedrag? Maak het voorspelbaar!’

Door: Dorry Stuij, (trainer ‘Andere kijk op zorg’ en CCE consulent)

Probleemgedrag lijkt vaak onvoorspelbaar en is mede daardoor erg lastig om mee om te gaan. Dorry Stuij gaat in haar workshop dieper in op haar kijk op probleemgedrag. Het ontdekken van patronen staat daarin centraal. Als je patronen ontdekt in persoonlijk- en groepsgedrag, neemt de onvoorspelbaarheid af en kun je ze zelfs proberen te doorbreken. Daardoor neemt de grip die je ervaart op situaties met probleemgedrag, toe. In deze workshop leer je patronen ontdekken en doorbreken om verder te komen met de cliënt, de familie en het team.

 

Workshop ‘Waardigheid en ethiek: welke invloed heeft je eigen achtergrond op de manier waarop je cliënten benadert?’

Door: Koen Kestens (Deskundige complex gedrag en ethische vragen en CCE consulent)

Wij zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Alle mensen willen op waardige wijze bejegend worden. In de praktijk valt dat niet altijd mee. Als medewerker in de zorg heb je een eigen achtergrond die jouw waarden en normen bepaalt. Het is niet vanzelfsprekend dat de cliënt die waarden- en normenset als gelijkwaardig ervaart. Als dit tot wrijving leidt is de oplossing niet om maar  “Zo denk ik er nou eenmaal over’’ te roepen. In deze workshop gaat Koen Kestens dieper in op wat in die situaties wel kan helpen: reflecteren op je eigen overtuigingen.

 

Workshop ‘Afweer van zorg en zorg onder dwang: tips om er beter mee om te kunnen gaan’.

Door: Rini Blankers (verpleegkundige, deskundige op het gebied van afweer in de zorg en CCE consulent)

Mevrouw A. werkt regelmatig tegen bij de ADL. Vaak scheldt ze de verzorging uit, regelmatig slaat, schopt of knijpt ze zelfs. Medewerkers gaan ‘s ochtends met lood in de schoenen bij mevrouw A. naar binnen en komen soms met blauwe plekken weer naar buiten. Dit voorbeeld komt veel verzorgenden helaas vast bekend voor, jou misschien ook wel. In de workshop geeft Rini Blankers je aan de hand van ervaringsverhalen en videobeelden praktische tips en trucs om in dit soort situaties te kunnen handelen, met oog voor de cliënt en voor jezelf!

 

Workshop ‘Niet aangeboren hersenletsel: ander gedrag of probleemgedrag?’

Door: Marieke Kuil (GZ-psycholoog, coach, behandelaar en CCE consulent)

Verpleeghuisbewoners met niet aangeboren hersenletsel (NAH) vragen vaak een andere benadering dan bewoners met dementie. Maar welke benadering is passend? Marieke Kuil gaat in de workshop dieper in op de vraag waarom cliënten met NAH ‘anders’ zijn en waarom het soms zo lastig is voor verzorgenden om hen de juiste begeleiding te bieden. Je gaat met elkaar aan de slag om te ervaren wat je in de dagelijkse praktijk kunt veranderen (vaak gaat het om vrij eenvoudige aanpassingen) om de begeleiding te verbeteren.

 

Workshop ‘Het verhaal achter het gedrag: van irritatie naar empathie’

Door Jaime Kortekaas (Casemanager complexe zorgvragen voor CCE)

Je doet je werk als verzorgende met veel liefde en meestal ook met veel plezier. Je wil de beste zorg geven aan alle bewoners. En toch valt dat niet altijd mee. Het gedrag van sommige bewoners is moeilijk te begrijpen: negatieve uitlatingen of geschreeuw en soms zelfs ook bedreigingen. Of wat te denken van de dame op kamer 20C die altijd nors en ontevreden lijkt?  Jaime Kortekaas laat je in een interactieve workshop zien hoe beeldvorming je kan helpen bij het omzetten van irritaties of angst in empathie en begrip voor de cliënt.

 

Workshop ‘Dynamiek in het team en in situaties: wat is mijn plek en invloed’

Door Co Kieneker ( Trainer in de zorg en CCE-consulent)

Weinig sectoren zijn zo divers als de zorg. Geen dag lijkt op de vorige: situaties verschillen, mensen veranderen. En dan hebben we het nog niets eens over de hoeveelheid en diversiteit aan cliënten, familie, mantelzorgers, collega’s… Vul maar aan. Welke invloed hebben de steeds veranderende situaties en de grote groep mensen waar je mee samenwerkt op jou als professional in de zorg? En omgekeerd, hoe beïnvloed jij hen?  Aan de hand van een praktische casus gaat Co Kieneker met je op onderzoek.


Naar overzicht