Middagsymposia voor ouderenzorg: Van machteloosheid naar kracht

Regie-voor-Ruud-vierkantHet CCE organiseert een serie middagsymposia voor verzorgenden en andere professionals in de ouderenzorg.

 

Download de uitnodiging en deel 'm met collega's!

 

Breed kijken

Wanneer het CCE een consultatie doet, kijken onze medewerkers breed naar de situatie: wat is er precies aan de hand? Wij kijken daarbij altijd naar de context van de cliënt. Daarmee bedoelen we zijn omgeving, zijn kamer, maar ook zijn levensverhaal en de mensen om hem heen.

 

Een andere bril…

Hoe kom je uit de machteloosheid die je vaak voelt bij onvrijwillige zorg? Het helpt om te kijken naar wat zich in de context afspeelt, maar ook naar je eigen rol en houding en naar de cultuur van de organisatie. Kom je ook wel eens zo’n vastgelopen situatie tegen en wil je door een andere bril leren kijken? Kom dan naar een van de middagsymposia.

 

Aanmelden

Dit middagsymposium is voor verzorgenden en andere professionals in de ouderenzorg. De eerste editie vond plaats op donderdag 24 november in Zwolle

Kosten voor deelname zijn  € 75,- per persoon. 
Schrijf je in voor:

 

Programma

Vanaf 12.30 uur kun je terecht; om 13.00 uur start het programma.

 

 • Het CCE, wat heb je er aan? 
  Lezing door Anita Dortmans, coördinator CCE.
  Waar staat het CCE voor? Met wat voor soort situaties hebben we te maken en wat kan het CCE daar in betekenen?

 • Gezonde hersenen versus beschadigde hersenen in de praktijk
  Lezing door Jos Cuijten, trainer ouderenzorg en dementie.
  Voor mensen met ‘gezonde’ hersenen is het moeilijk een brug te slaan naar mensen met ‘beschadigde’ hersenen zoals bij dementie. Hierdoor ontstaat machteloosheid. 
  Jos Cuijten laat zien wat het effect kan zijn van beschadigde hersenen en hoe een gunstige leefomgeving kan helpen daar mee om te gaan. Mensen met dementie voelen zich dan meer begrepen, waardoor er minder probleemgedrag ontstaat.

 

 • Na een pauze zijn er twee workshoprondes. We sluiten de middag omstreeks 17.00 uur af met een borrel.

 

De workshops

Je kunt twee workshops doen. Op het aanmeldformulier kun je jouw voorkeuren aangeven. We proberen daar zo veel mogelijk rekening mee te houden.

 

 • Organiseren in plaats van overleven, door Els Teune CCE consulent en Paul Knippers, coördinator CCE.
  Onvrijwillige zorg gaat vaak samen met een schraal bestaan. Je hoeft de situatie niet te accepteren zoals het is. Hoe lukt het om met alle betrokken partijen elkaar te versterken en samen te werken? Een workshop over context, samenwerken en cultuur van de organisatie.

 • Groepsdynamiek, het crisisontwikkelingsmodel en Sneeuwwitje, door Ronald Geelen, CCE consulent.
  Als begeleider en behandelaar zijn we altijd individueel gericht bezig: we hebben individuele zorgplannen, we bespreken individuele cliënten. De wisselwerkingen tussen cliënten zijn echter enorm groot en worden onderschat. In deze workshop wisselen we ideeën en vaardigheden uit waarmee je in de praktijk aan de slag kunt.

 • Klein kijken, door René van Koningsbruggen, CCE consulent.
  Bij onvrijwillige zorg voel je je vaak machteloos. Door heel gericht te kijken naar video-opnames van jezelf met de cliënt, kun je de cliënt beter leren begrijpen en weer perspectief vinden. In deze workshop leer je hoe je zelf van invloed bent op een situatie.

 • Prikkels uit de omgeving, door Robert de Hoog CCE consulent.
  Factoren uit de omgeving zoals geluid, licht, inrichting en loopmogelijkheden hebben invloed op het gedrag van de cliënt. Kijk goed naar de omgeving en hoe deze is ingericht. Deze workshop maakt je bewust van wat je doet, wat je aanbiedt en hoe jij de omgeving beïnvloedt.

 • In gesprek met de familie bij onvrijwillige zorg, door Koen Kestens CCE consulent.
  Juist in moeilijke situaties is het belangrijk om in dialoog te blijven met de familie van de cliënt. Dat kan lastig zijn wanneer je jezelf machteloos voelt. In deze workshop leer je hoe je ervoor zorgt op een goede manier in gesprek te blijven.

 • Kijken door de ogen van de dementerende, door Jos Cuijten, trainer ouderenzorg en dementie.
  In veel gevallen kunnen dementerenden ons niet goed meer begrijpen, maar wij kunnen wel leren hen te begrijpen. In deze workshop leer je – als mens met ‘gezonde’ hersenen – af te stemmen op mensen met ‘beschadigde’ hersenen. Als we anders leren denken wordt het contact met mensen met dementie verrassend eenvoudig.

Naar overzicht