Nieuwe ronde van CCE Podium

CCE Podium beeldmerk grijsOp donderdag 5 april waren de opnames van een nieuwe ronde van CCE Podium in Lelystad. Acht consulenten deelden hun expertise over actuele onderwerpen rond probleemgedrag. Hun presentaties verschijnen vanaf juni online. De eerste twee video's zijn van gedragskundige Inge Goverde en van neuorpsycholoog Gert-Jan de Haas.

 

De sprekers

Inge GoverdeInge Goverde, gedragskundige bij GGZ-instelling Reinier van Arkel

De kracht van het levensverhaal in de langdurige psychiatrie

Cliënten in de langdurige psychiatrie hebben een levensverhaal, een verhaal van mooie en verdrietige herinneringen. Het is een verhaal dat laat zien wie ze zijn. Maar de levensverhalen zijn door de jaren heen vaak verloren gegaan en worden dus ook niet verteld en gehoord. En zonder levensverhaal, zonder persoonlijke geschiedenis wordt een cliënt een diagnose…  Welke krachten en kansen biedt een levensverhaal? Want in dat levensverhaal leer je een persoon kennen en kun je herstel bevorderen. 

 

Gert-Jan de HaasGert-Jan de Haas, neuropsycholoog en eigenaar NAR-Lab, bureau voor neuropsychologie

Ons brein, de nosologische Melting Pot!

Een mens kan door veel verschillende oorzaken ontregelen. Het brein speelt hierbij een hoofdrol. Hier immers wordt informatie, van binnen en buiten het lichaam, verwerkt en gedrag gevormd. Aandoeningen zoals epilepsie en ASS of een verstandelijke beperking, maar ook biologische processen zoals de adolescentie zijn versmolten in het brein en laten hier de verschillende invalshoeken achter zich. Tijd dus om eens te spreken over het brein als 'melting pot' voor de verschillende nosologieën. 

 

Magda HermsenMagda Hermsen, GZ-psycholoog / supervisor / coach 
Werken met probleemgedrag in de ouderenzorg. Makkelijker kunnen we het niet maken, leuker wel!
In de ouderenzorg werken we met protocollen, lesmodules, richtlijnen voor probleemgedrag… Echt inspirerend is dat niet. Toch kan het ook leuk en zeer waardevol zijn. Enkele voorbeelden van hoe dat voor elkaar te krijgen.

 

Petra van den HomberghPetra van den Hombergh, consulent interactie en communicatie bij Wicom Begeleiding

Versimpeling van de wereld lijkt eenvoudig. Is het dat ook?
De wereld is voor mensen met een verstandelijke beperking enorm complex. Aan ons de taak die wereld voor hen te vereenvoudigen. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Het vraagt inzicht in de complexiteit van mogelijkheden en beperkingen van ieder individu. En het vraagt creativiteit en maatwerk in de uitwerking. Hoe communiceer je dit vervolgens met de verstandelijk beperkte persoon en hoe geef je de persoon middelen om er iets van te vinden, teneinde het (soms zelfverwondende) gedrag te verminderen . 

 

Victor KouratovskyVictor Kouratovsky, directeur / klinisch psycholoog bij ExpatPsy:

We zijn allen in-gewikkeld; over culturele sensitiviteit in het werk

We komen in ons werk steeds meer en verschillende culturen tegen waar we weinig tot niets van weten. Inmiddels is er ook een expliciet culturele psychiatrie ontstaan. Hoe kun je cultuur in dat verband begrijpen en vooral: hoe kun je er praktisch mee omgaan en cultuur werkbaar maken?  

Annelies te RieleAnnelies te Riele, speltherapeut / coach bij Praktijk  voor Speltherapie & Coaching
Bouwstenen van gehechtheid. Laten we bouwen, niet afbreken

Ons hechten aan een ander. Dat doen we allemaal. Logisch, want het is een aangeboren behoefte en het fundament van ons leven. Als er iets misgaat in het hechtingsproces, moet dat eerst gerepareerd worden voordat je je goed kunt hechten aan anderen. Vanuit de aangeboren behoefte om te hechten zal een cliënt er dus alles aan doen zich te verbinden aan de ander. Hij wil namelijk de groeitaken in zijn hechtingsproces (alsnog) volbrengen. De bouwstenen van gehechtheid geven inzicht in dit proces. Ze geven begeleiders de nodige handvatten om dit proces in het dagelijks leven te bevorderen.

 

Hiske VisserHiske Visser, centrumadviseur ervaringsdeskundigheid en herstel bij Centrum Eetstoornissen Ursula
Eetstoornissen: Please, don’t feed the fears
Denkfouten bij eetstoornissen, een inkijkje in de denk- en belevingswereld van iemand met een eetstoornis. Als je de smaak te pakken hebt, zijn eetstoornissen behapbaarder dan je denkt.

 

Arno Willems, GZ-psycholoog bij MFCG-Limburg, Koraal Groep
Arno Willems‘Dansles!’
Cliënten kunnen soms erg uitdagend zijn … professionals trouwens óók! Hoe krijg je nu toch een goede werkrelatie met hen? Door je interactiestijlen op elkaar af te stemmen en tegelijk ook je-zélf te leren kennen. Maar waar moet je dan op gaan letten?

 

 


Naar overzicht