‘Somatische verklaringen voor probleemgedrag’ geheel vernieuwd

SomatiekDe website ‘Zoeken naar Somatische verklaringen voor probleemgedrag’ heeft een nieuwe vormgeving gekregen net als de CCE-website vorig jaar.

 

Niet alleen het uiterlijk van de site is weer helemaal up to date. Ook de 70 belangrijkste somatische aandoeningen die ten grondslag kunnen liggen aan probleemgedrag zijn volledig geactualiseerd. De informatie is nu eveneens te raadplegen op tablets en telefoons.

 

Wetenschappelijk up to date

Alle 70 aandoeningen zijn aangevuld met recente bevindingen uit de wetenschappelijke literatuur. Channa de Winter, arts voor verstandelijk gehandicapten, heeft deze update verzorgd. Zij heeft een nieuwe literatuurstudie gedaan ter aanvulling op de bestaande literatuurbevindingen voor deze top 70 Lijst. Deze aanvullingen zijn opgenomen in de tekst en literatuurverwijzingen. Deze update wordt over enkele jaren opnieuw gedaan zodat deze top 70 lijst van meest voorkomende somatische aandoeningen bij mensen met een verstandelijke beperking actueel blijft.

 

De top 70 Lijst is een selectie uit de vele duizenden aandoeningen die een mens kan hebben. De lijst is gebaseerd op de expertise van een geselecteerde groep artsen voor verstandelijk gehandicapten (AVG's) gecombineerd met de kennis uit medisch-wetenschappelijk onderzoek onder mensen met een verstandelijke beperking. De aandoeningen uit de top 70 lijst komen vaak voor bij mensen met een verstandelijke beperking, worden makkelijk over het hoofd gezien of kunnen gepaard gaan met probleemgedrag (evidence based). 

 

Probleemgedrag in context

De tekst is aangevuld met het CCE gedachtengoed over meervoudig weten van probleemgedrag in context. Probleemgedrag in context veronderstelt dat we breed kijken naar de cliënt in zijn context. Daarbij betrekken we de sociale, fysische én organisatorische context. Ook kijken we meervoudig, dat wil zeggen met aandacht voor feiten, belevingen, betekenissen, belangen, normen en waarden. Niet alleen die van de cliënt, maar ook die van de sociale context.

 

Naast breed en meervoudig kijken we ook specifiek naar probleemgedrag. De essentie van deze manier van kijken is dat het bij een cliënt in context steeds gaat om een bepaalde persoon in een bepaalde context. De drie manieren van kijken vragen om een multidisciplinaire benadering van probleemgedrag in context.

 

Online tool

Op de website www.cce.nl/somatiek leggen wij de nadruk op de biologische factoren. Ondanks de onomstreden relatie tussen (probleem)gedrag en een somatische aandoening wordt een somatische aandoening als verklaring voor probleemgedrag nogal eens gemist.

 

Somatische aandoeningen kennen zichtbare en verborgen symptomen. Klachten worden soms niet geuit of gesignaleerd. Om het gedrag van de cliënt te begrijpen hebben we een Model gemaakt waarvan de onderdelen stap voor stap uitgewerkt kunnen worden. Vervolgens kun je inzoomen op een selectie van 70 van de meest voorkomende somatische aandoeningen die ten grondslag kunnen liggen aan probleemgedrag. Telkens is aangegeven:

 

  • Wat is de aandoening
  • Welke klachten geeft deze aandoening.
  • Hoe vaak de aandoening voorkomt in de algemene bevolking en bij mensen met een verstandelijke beperking (in percentages weergegeven).

 

Je kunt zoeken op aandoening of op klacht voor deze selectie van 70 van de meest voorkomende somatische aandoeningen.

 

Over Somatische verklaringen voor probleemgedrag

Mensen met een verstandelijke beperking hebben gemiddeld meer medische aandoeningen en bezoeken vaker de huisarts dan mensen zonder verstandelijke beperking. Ongemak, pijn of verminderd lichamelijk functioneren kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van bestaan en het gedrag van de cliënt. Het CCE merkt bij consultaties binnen de gehandicaptenzorg nogal eens dat somatische verklaringen voor probleemgedrag onderbelicht blijven. Klachten worden niet altijd geuit of gesignaleerd en de symptomen kunnen wel eens niet zichtbaar zijn.

 

Dit was de aanleiding voor het project ‘Somatische verklaringen voor probleemgedrag’ dat in 2012 resulteerde in het gelijknamige boek.

 


Naar overzicht