Onbegrepen gedrag. Wat kan ik doen? (Vught)

CCE Middagsymposium voor verzorgenden
in de VVT

middagsymposia2018

Onbegrepen gedrag. Wat kan ik doen?

Breed kijken naar cliënten met dementie

 

Dementie brengt vaak onbegrepen gedrag met zich mee. Alles kan daardoor moeilijker worden: dagelijkse verzorging, slapen, het samenzijn in de huiskamer. Wat kun jij doen om te zorgen dat het welzijn van deze cliënten en hun omgeving toeneemt?

 

Ervaring uit de praktijk

Het CCE ondersteunt zorgprofessionals bij complexe situaties in de langdurige zorg door middel van consultaties. De kennis en ervaring die we met deze consultaties opdoen, delen we graag met jou!

 

Breed kijken

Wanneer het CCE een consultatie doet, kijken onze medewerkers breed naar de situatie: wat is er precies aan de hand? Wij kijken daarbij altijd naar de context van de cliënt. Daarmee bedoelen we zijn omgeving, maar ook zijn levensverhaal en de mensen om hem heen.

 

Van machteloosheid naar kracht

Afgelopen jaar namen vele verzorgenden deel aan een van de succesvolle middagsymposia  ‘Van machteloosheid naar kracht’.  Met hun ideeën en suggesties hebben we opnieuw een inspirerend programma opgesteld. Onze consulenten verzorgen vanuit hun praktische ervaring workshops waarmee je zelf aan de slag kan.

 

Aanmelding gesloten

Het maximum aantal deelnemers is bereikt.

Je kunt je nog wel aanmelden voor het middagsymposium:

 

De kosten bedragen € 75,- per persoon.

 

Programma

 

Vanaf 12.30 uur kun je terecht; om 13.00 uur start het programma.

 

 • Het CCE, wat heb je er aan?
  door Henriëtte Ettema, programmaleider VVT bij het CCE.
  Waar staat het CCE voor? Met wat voor soort situaties hebben we te maken en wat kan het CCE daar in betekenen?

 • Afbouwen van psychofarmaca, HELP!
  door Meike Smits, specialist ouderengeneeskunde en  consulent CCE
  We kennen allemaal cliënten bij wie, ondanks al onze inzet en creativiteit, toch psychofarmaca nodig zijn om rust en veiligheid te creëren. Iedereen haalt opgelucht adem… tot het moment dat het voorstel komt om de psychofarmaca af te bouwen…. HELP!
  Meike Smits gaat in op de krachten en succesfactoren bij de afbouw van psychofarmaca bij cliënten met dementie en onbegrepen gedrag.

 • Na een pauze zijn er twee workshoprondes door CCE-consulenten. We sluiten de middag omstreeks 17.00 uur af met een borrel.

 

De workshops

Je kunt twee workshops doen. Op het aanmeldformulier kun je jouw voorkeuren aangeven. We proberen daar zo veel mogelijk rekening mee te houden.

 

 • Omgaan met afweer tijdens zorgmomenten, door Jan Gorgels.
  Afweer is heel ingrijpend voor de cliënt en de omgeving: onmacht en angst spelen een rol. In de workshop staan we stil bij wat helpt om een analyse te maken van het gedrag. Zo krijg je nieuwe inzichten. De afweer en de druk op de omgeving nemen af en het welzijn van de cliënt verbetert. 

 

 • Slaap bij ouderen, door Tejo Hylkema.
  Wat is slaap en welke problemen komen we tegen bij ouderen? In deze workshop word je meegenomen naar de nacht, waar eigenlijk geslapen moet worden maar waar dat vaak niet gebeurt. Wat is jouw invloed? Wat kan jij doen om de slaap te bevorderen van je cliënten?

 • Cliënten met onbegrepen gedrag door psychiatrische problemen, door Rianne Meeusen.
  In de zorg voor kwetsbare ouderen komen steeds meer mensen met psychiatrische of sociale problematiek, naast de dementie of de somatische ziekte. Dit leidt vaak tot onbegrepen gedrag, bijvoorbeeld bij mensen met autisme, persoonlijkheidsstoornissen, lagere begaafdheid,  NAH/CVA. In deze workshop gaan we praktisch aan de slag en krijg je inzicht in de betekenis van het gedrag.

 • Sterk ontregeld gedrag in het verpleeghuis, wat te doen bij FTD, door Magda Hermsen.
  Na deze workshop heb je meer begrip voor het ziektebeeld en ontdek je mogelijkheden om deze cliënten beter te begeleiden. Aan de hand van een casus bedenken we wat we nodig hebben om passende psychosociale interventies te bedenken en het ontregelde gedrag beter hanteerbaar te maken. 

 • Roepgedrag: hoe reageer je hierop, door Sarah Blom en Nico Kooning.
  Sarah en Nico gaan in op verbale en motorische onrust bij de mens met dementie. Je krijgt inzicht in de achtergrond van roepgedrag en leert hier op een gunstige manier op te reageren. 

 

 • Dynamiek in de huiskamer, door  Bregje van de Pol.
  In deze workshop maak je kennis met de fases van groepsvorming, de manier waarop een groep bewoners functioneert en hoe de rollen binnen de groep zijn verdeeld. Met deze kennis kun je het groepsklimaat positief beïnvloeden. En in een goed werkende groep met een fijne sfeer heb je minder kans op probleemgedrag!

 

Schrijf je nu in!

 

Terug naar overzicht